BENEFICII
MOD DE ACŢIUNE
Aplicarea acestui produs cu un conţinut ridicat de potasiu contribuie la biosinteza şi transportul glucidelor în plantă, reglează presiunea osmotică, deschiderea stomatelor şi circulaţia apei în ţesuturi. Catalizează şi activează o serie de sisteme enzimatice, menţinând un mediu ionic favorabil activităţii optime a enzimelor. Ionii de potasiu din acest produs sunt osmotic activi, circulând cu mare viteză în ţesuturile vegetale, contribuind astfel la reglarea apei din celulele plantelor. Micşorează transpiraţia, măreşte rezistenţa plantelor la ger, secetă şi la atacul de boli şi dăunători. Are influenţă pozitivă asupra formării clorofilei şi contribuie la menţinerea stării coloidale a protoplasmei şi la hidratarea sa. Stimulează fotosinteza şi biosinteza proteinelor, respiraţia plantelor şi reacţiile de fotofosforilare. Menţine funcţionarea normală a celulelor, reglează permeabilitatea membranelor citoplasmatice.
COMPOZIŢIE CHIMICĂ
Azot (N) |
5% |
Potasiu (K) |
50% |
EDTA |
1% |
RECOMANDĂRI DE APLICARE LA PRINCIPALELE CULTURI AGRICOLE
CULTURA AGRICOLĂ |
MOMENTUL APLICĂRII |
DOZA RECOMANDATĂ LA O SINGURĂ APLICARE |
---|---|---|
Cereale păioase |
|
2,0 L/ha |
Porumb |
|
2,0 L/ha |
Floarea soarelui |
|
2,0 L/ha |
Rapiţă |
|
2,0 L/ha |
Soia |
|
2,0 L/ha |
Sfeclă de zahăr |
|
2,0 L/ha |
Cartof |
|
2,0 L/ha |
Mazăre |
|
2,0 L/ha |
Lucernă |
|
2,0 L/ha |
RECOMANDĂRI DE APLICARE LA PRINCIPALELE CULTURI HORTICOLE
Fertilizantul Potaz se aplică foliar. În tabelul de mai jos se regăsesc recomandările de aplicare pentru culturile horticole cu cerințele cele mai ridicate de K (potasiu), cultivate in spații protejate (sere, solarii) sau în câmp.
CULTURA HORTICOLĂ |
MOMENTUL APLICĂRII |
DOZA RECOMANDATĂ LA O SINGURĂ APLICARE |
---|---|---|
Tomate |
|
0,35 L/1000 m2 sau 3,5 L/ha |
Rădăcinoase (morcov, țelină, pătrunjel pentru rădăcină, păstârnac) |
|
0,35 L/1000 m2 sau 3,5 L/ha |
Viță-de-vie* |
|
3,5 L/ha |
Pomi fructiferi (semințoase) |
|
3,5 L/ha |
Pomi fructiferi (sâmburoase) |
|
3,5 L/ha |
* pentru plantațiile intrate pe rod
** la speciile sâmburoase (cireș, vișin, prun, cais, piersic), mugurii floriferi apar înaintea celor vegetativi, iar la speciile semințoase (măr, par, gutui) mugurii vegetativi apar primii